Yanık & Yara & Travma & Lazer İzi Tedavisi
Yara İzleri (Ameliyat, Yanık, Bıçak, Jilet, Cam İzi) tedavilerinde en sık başvurduğum yöntemler;
Rejenerasyon sağlayıcı özellikle yağ kök hücre, GRP/PRP ya da kollajen aşılarından birini veya birkaçını kullanarak önce iz bulunan yerlerde yeni doku üretimini sağlayarak; cildin plazma fraksiyonel lazer veya altıniğne gibi lazerlerle uyarılmasıyla yeni doku üretimini desteklemek en sık başvurduğum kompozisyonlar. Burda devamlılık için yönteme göre seans sayısı ve bekleme süresi mühimdir.
Her bireyin yarayı iyileştirme potansiyeli farklıdır. Kimi bireylerde yara izsiz iyileşirken kimi bireylerde yaralar hipertrofik skar ya da keloid dediğimiz kötü yara iyileşmesi ile sonuçlanabilir. Bu tamamen kişinin yara iyileşmesine verdiği cevaptır. Bu olgularda iz genişler, kabarır, kızarır ve çok geç matüre olur.
Tedaviye başlama zamanı ize ve kişiye göre değişkenlik gösterse de en kısa sürede başvurmak doğru bir yoldur.
Yaralanma bölgesi vücutta bazı bölgelerde iyidir. Örneğin göz kapağı, ağız içi ve genital bölge mukozası ve yüz gibi. Bu bölgelerde oluşan yaralanmalar oldukça az iz bırakır. Bazı bölgeler ise yaralanma sonrası kötü iz gelişimi için çok risklidir. Meme arası, omuz, üst kol ve sırt gibi bölgelerdeki yaralanmalar hep kötü iyileşir. Yaralanma türü de direkt kalan izle ilişkilidir. Bıçak gibi tek bir hat üzerinden olan kesiler iyi iyileşirken, trafik kazası ya da ezici yaralanmalarda iz genellikle daha kötüdür.
İz olan bölgeye, kişinin vücudundan alınan ve kök hücre olarak zenginleştirilmiş yağ dokusu enjekte edilir. Bu zengin doku vücuda % 100 uyumlu ve içindeki kök hücrelerden dolayı % 60-90 civarında, canlı doku gibi davranma kabiliyeti olan bir yapıdadır. Böylece tamamen ölen veya bozulan dokulara yeni bir hayat aşılanmış olur. Verilen doku, kaybolan hacmi de temin eder.