Saç Mezoterapisi
Saç Mezoterapisi Nedir?
Saç mezoterapisi; saçın kuvvetli ve daha sağlıklı olması için ihtiyaç duyduğu maddelerin direkt saçlı deriye uygulanması işlemidir. Saç mezoterapisi uykuda olan saç köklerinin büyüme fazına geçmesine de destek sağlamaktadır. Saç dökülmesi kadın ya da erkek herkezin etkilenebildiği bir problemdir. En sık karşılaşılan androjenik (erkek) tipi saç dökülmesidir ve bununla mücadelede mezoterapi elimizdeki önemli araçlardan birisidir.
Peki mezoterapi ne demektir?
Mezoterapi kelimesi Yunancada “mesos” ve “therapia” sözcüklerinin birleşiminden oluşur. Mesos; orta , therapia ise terapi/tedavi anlamındadır. Bu durumda mezoterapi derinin orta tabakasının tedavisi manasına gelir.
Saç mezoterapisi de ince uçlu iğneler kullanılarak saç köklerinin beslenmesi amacıyla saçlı derinin orta tabakasına yapılan küçük dozlarda mikroenjeksiyonu olarak tanımlen temelbilir.
Saç mezoterapisinin etkinliği; saç ve saçlı deriye dışarıdan uygulen temeln destek ürünler ile karşılaştırılamayacak kadar üstündür.
Ayrıca mezoterapi ; selülit, yüz gençleştirme, deride oluşan yara izi, çatlak gibi oluşumların tedavi edilmesi için de uygulen temeln etkili bir tedavi yöntemidir.
Saç Mezoterapisi Nasıl Etki Gösterir?
Saç temel olarak iki en temel bölümden oluşur; cilt altında yer alan “saç folikülü/saç kökü” ve cilt üstündeki “saç teli”. Saç kökünde bulunan “dermal papilla” ve “matriks” denilen yapılar saç büyümesinde kritik role sahiptir. Saç kökündeki dermal papila ve matrikste meyden temel gelen yeni hücreler büyüdükçe eski hücreler yukarı, cilt üzerine doğru itilir ve bu şekilde saç telleri oluşur.
Saç dökülmesinin en temel sebepleri; saç köklerinin yeteri kadar beslenememesi, saç köklerini besleyen damarlanmanın / kan dolaşımının yeterli olmaması, hormonal dengesizlikler olarak sıralen temelbilir.
Saç mezoterapisi uygulamasının etkili olabilmesi için; saç oluşumunda önemli role sahip olan saç kökündeki “dermal papila ve matriks”e kadar inen enjeksiyonların yapılması gereklidir. Yani saç mezoterapisi sırasında; saçlı derinin orta tabakasına eksik olan mineraller,vitaminler ,kan dolaşımın artmasını sağlamakta olan maddeler doğru derinlikte enjekte edilmelidir.
Ancak doğru derinlikte yapılan saç mezoterapisi ile saç kökünün dermal papilası ve matriksi ihtiyacı olan vitamin ve mineral desteğine kavuşur ve bu sayede saç kökleri güçlenir, saç dökülmesi durur, saç telleri kalınlaşır.
Saç Mezoterapisi için Seçilen Ürünlerde Nelere Dikkat Etmek Gerekir?
Saç mezoterapisi için seçilen ürünlerin evvela saç dökülmesini durdurucu etkileri olması gereklidir. Her bir saç mezoterapi ampulü; saç büyümesini uyarıcı etkileri olan, saçın yıpranma sürecini yavaşlatan, saç köklerinin ve saçın yapısını kuvvetlendiren ürünlerden zengin olması gerekir.
Saç mezoterapisinde amaca uygun olarak seçilen karışımlar, doğru derinlikte, küçük dozlarda, özel iğneler ve özel tekniklerle cilt altına verilir. Saçlı derinin orta tabakasındaki saç köklerini besleyen kılcal damar uçlarına ulaşan mezoterapi ürünleri hızlı bir şekilde etkisini gösterir. Uygulen temeln saç mezoterapi ürünü, saç köklerini besleyen vitaminleri, mineralleri, özel yapı taşı proteinleri, antioksidanları ve bölgesel kan dolaşımını arttırıcı maddeleri içermelidir.
Saç Mezoterapisi Uygulaması Sırasında Acı Çeker miyim?
Saç mezoterapi tedavisinde kullanılacak olan iğnelerin çapı bir hayli incedir. Ancak yine de bazı hastalar uygulama esnasında biraz acı hissedebilir. Anestezik kremlerin saçlı deride emilmesi daha zor olabilmektedir. Dr.Sevgi Ekiyor her saç mezoterapi öncesi saçlı deriye; özel olarak hazırlattığı anestezik spreyi uygulamakta ve uyuşması için 20 dakika beklemektedir. Sprey formunda olan anestezik madde saçlı deriye daha rahat nüfus etmekte ve kişilerin uygulama esnasında rahatsızlık duymalarını en aza indirmektedir. Böylece Dr.Sevgi hastalarının saç mezoterapisi esnasında acı hissetme riskini minimalize etmeyi hedeflemektedir.
Saç Mezoterapisinin Yan Etkisi Var mıdır?
Saç mezoterapisinin başlıca yan etkileri bulunmamaktadır. Ancak mezoterapide kullanılacak olan ilaç ve diğer maddelere karşı bir hassasiyetinizin olup olmadığı tedavi öncesinde hekim tarafından değerlendirilmelidir.
Saç mezoterapisinde verilen ilaç dozlarının bir hayli düşük olmasının yan etki görülme riskini azalttığı bilinmektedir.
Unutulmaması gerekli olan en önemli nokta; kötü sonuçlar ile karşılaşmak istenmiyorsa uygulamanın muhakkak hekim tarafından yapılmasına ve mezoterapide kullanılacak ürünlerin sağlık bakanlığı tarafından onaylı olmasına dikkat edilmesi işlemidir.
Saç Mezoterapisi ne kadar süren bir işlemdir?
Saç mezoterapisi uygulen temelcak alanın büyüklüğüne göre değişmektedir.
Saç sağlığı kliniğimizde ortalama bir saç mezoterapi seansı yaklaşık 60-90 dakika gibi bir zaman almaktadır. Çünkü;
• Dr. Sevgi Ekiyor her mezoterapi öncesi 20 dakika kadar anestezi kreminin etki etmesini beklemektedir.
• Kliniğimizdeki her saç mezoterapi uygulaması 15-20 dk kadar süren mikroenjeksiyon için kullanılacak olan “dermapen” ile başlamaktadır.
• Dermapen uygulamasından sonra hastanın saç derisine uygun iğne ucu ve derinliği seçilerek enjeksiyonlar yapılmaktadır. Enjeksiyon uygulaması da 15-20 dk kadar sürmektedir.
• Dr. Sevgi son aşamada 10 dk kadar süren ” elektroporasyon” ile saç mezoterapi seansını tamamlamaktadır. Elektroporasyon saçlı derideki tüm mezoterapi ürününün emilmesini sağlamakta ve saçın büyüme fazına geçişini hızlandırmaktadır.
Saç Mezoterapisi Kaç Seans Uygulanmalıdır?
Tek seans saç mezoterapisinden bile saç köklerinizin fayda göreceği muhakkaktır. Ancak her tedavide olduğu gibi istenilen sonuçların elde edilebilmesi için saç mezoterapisinin kaç seans uygulanması gerekli olduğu kişiden kişiye değişkenlik gösterebilmektedir. Tedavi planlaması; mevcut soruna , saç tipine, cilt özelliklerine ve genel durumuna uygun olacak biçimde kişiye özel yapılır.
Ancak genelleme yapmak gerekirse;
• Saç dökülmesi yaşamakta olan kişilerde,dökülmenin önüne geçebilmek için genelde 4-6 seans mezoterapi ihtiyacı vardır. Bunun sebebi; saç kökünün büyüme fazına tahmini olarak 3-6 aylık süreçte geçmektedir.
• Saç dökülmesi durdurulduğunda ise koruma tedavisine geçilir. Bu tedavi genelde senede 1 defa 3-6 seanslık mezoterapi kürü olarak planlanır. Yine kişiye bağlı şekilde seans sayıları azaltılıp artabilmektedir.
Saç Mezoterapisi Her Yaşta Uygulanabilir mi?
Saç mezoterapisi; saç dökülmesi ilk sırada olmak üzere güçsüzlük, incelme, matlaşma, yıpranma gibi saç problemleri yaşamakta olan kadın erkek, her yaştan kişi için rahatlıkla uygulaması yapılabilen bir saç tedavi yöntemidir. Kesi gibi uygulamalarda bulunmadığı için dolayı hassas hastalarda problemler görülmez.
Saç Mezoterapisi Kimler için Uygundur?
• Saç dökülmesi şikayeti olanlar
• Saç ekimi öncesi ya da sonrası mevcut saçlarının korunmasını isteyenler
• Saçlarında incelme, zayıflık fark edenler
• Saçlarının parlaklık ve hacim kaybettiğinden şikayetçi olanlar
• Her hangi bir tedaviye bağlı şekilde (söz gelimi kemoterapi) oluşan saç kaybını telafi etmek isteyenler
• Ailesinde ciddi saç dökülmesi şikayeti olanlar
• Ailesinde saç dökülmesi nedeniyle saç ekimi yaptıran aile bireyi olanlar
• Yoğun stres nedeniyle belirgin ama kısa süreli saç dökülmesi şikayeti olanlar
• Saça uygulanmakta olan her hangi bir işlem nedeniyle (söz gelimi saçların boyanması ya da kuaförde diğer bir işlem görmesi esnasında yanması gibi) saçların uğradığı hasarları telafisi etmek isteyenler
• Saçların geç uzaması sorunu olanlar
• Saçların kolay kırılması, sönük ve bakımsız görünmesi şikayeti olanlar
• Aşırı fön, boya v.B işlemlerden sonra saçların bir türlü kendisini toparlayamaması durumunu yaşamakta olanlar,
• Diyet sonucu hızlı bir biçimde saç kaybı yaşamakta olan kişiler
• Gebelik sonrası oluşan saç kayıplarını telafi etmek isteyenler
Saç Mezoterapisinde Kullanılan Maddeler Nelerdir?
Saç mezoterapisi uygulaması sırasında hekim tarafından ihtiyacı olan bölgelere enjekte edilen ürünler vitamin, mineraller ve büyüme faktörü gibi bir çok maddeyi içermesi gerekiyor.
Saç sağlığı kliniğinimizde Avrupa Birliği standartlarına uygun, Sağlık Bakanlığımızca tescilli, Avrupa menşeili ürünler kullanmaktadır.
Dr.Sevgi Ekiyor seçtiği saç mezoterapi ürünlerinin içeriğinde nelerin olmasına dikkat ediyor?
• Hyalüronik asit: Saç kökünün gençleşmesini sağlar, saç derisini nemlendirir ve saçın dökülmesini engellemekte bir hayli önemlidir.
• D-Pantenol: D5 vitamini olarak da bilinen D-Pantenol; saçın kalınlaşmasını sağlar.
• Melilot ektresi: Saç kökünün bölgesel kanlanmasını sağlayarak destekler.
• Karnozin: Saçın yaşlanmasını geciktirici etkiye sahiptir.
• Organik silikon: Hyalüronik asit ile benzer etkilere sahiptir ve saç köklerini uyararak saçların dökülmesini önleyen ve güçlendiren etkileri vardır.
• 3 peptit (Asetiltetrapeptit -3, CG-Bakır peptit, CG-IDP2 biyomimetik peptit): 3 peptit antiandrojen (erkek tipi saç dökülmesinin önlenmesinde etkili olan) etkilidir. Özellikle Asetiltetrapeptit erkek tipi saç dökülmesinde sık olarak kullanılacak olan minoxidil ile karşılaştırmalı çalışması vardır. Asetiltetrapeptit minoxiidil gibi yan etkisinin olmadığı ve saç kökleri üstünde %156 oranında büyüme sağlamış olduğu bilimsel olarak ispatlanmıştır.
• CG-VEGF, CG-aFGF: Damarlanmayı/kan dolaşımını arttıran büyüme faktörleridir.
Saç Mezoterapisinde Kullanılacak Maddelerin Özellikleri Nasıl Olmalıdır?
Saç mezoterapisinde kullanılacak bileşim alkol bazlı solventler içermemelidir. Çünkü bu içerikler dokuların zarar görmesine (doku nekrozu) neden olmaktadır.
Bununla beraber mezoterapi için kullanılacak karışımın PH’ı muhakkak nötr, bileşimi izotonik olmalıdır. Ayrıca hipoalerjik olması ve iyi tolere edilir olması bir hayli önemlidir.
En önemli olanı ise saç mezoterapi tedavisine başlamadan evvel hekim tarafından doğru tanı konulup, buna göre mezoterapide enjekte edilecek kokteylin/karışımın doğru seçilmesidir.
Saç Mezoterapisinin Etki Süresi Nedir?
Saç mezoterapisi sırasında enjekte edilen maddelerin etkisi hemen görülmeye başlanmakla beraber etkileri zamanla azalmaktadır. Bu sebeple belirli aralıklarla tekrarlanması gerekiyor.
Saç Mezoterapisinin Avantajları Nelerdir?
• Doğrudan saç köküne etki etmesi
• Saç dökülmesini durması
• Tüm saçların daha canlı ve parlak görünmesi
• Saç yoğunluğu zamanla artırması
• Uykudaki saç köklerini uyandırması ve büyüme fazına geçişi hızlandırması
• Kolay uygulanabilmesi
• Uygulamanın Lokal / bölgesel olması
• Sonuç kalitesinin yüksek olması
• Düşük yan etki riski
Hamile ve Emziren Kadınlar Saç Mezoterapisi Yaptırabilir mi?
Hamilelik ve emzirme sürecinde kadınlarda saç dökülmesi sorununa bir hayli sık rastlanabilmektedir. Pek çok kadın bu dönemde saç mezoterapisi yaptırmak istemektedir. Ancak hamilelik ve emzirme sürecinde saç mezoterapi uygulaması önerilmemektedir.
Sevgili hamileler ve emziren anneler biraz daha sabırlı olup bu dönem sona erdikten sonra gönül rahatlığıyla saç mezoterapisi yaptırabilirler.