Güneş & Gebelik Lekesi & Melasma Tedavisi
Cildimiz üzerinde oluşan koyu lekeler nasıl geçer?/Cilt lekeleri artık kalıcı değil! Pürüzsüz bir cilt için ipuçları…
Cilt lekeleri, cilt üzerinde oluşan pigmentasyon probleminden kaynaklanır. Zararlı güneş ışınlarından yanlış cilt tedavilerine kadar birçok nedeni olan cilt lekeleri kişiler için kurtulması zor bir problem olarak görülebilir.
Cilt lekeleri güneş, hamilelik, yaş almak, yanık, solaryum ya da yanlış tedaviler sonucu ortaya çıkabilir. Cilt lekelerini tedavi etmek için öncelikle cildinizin yapısını ele almak ve sorunun nedenine inmek gerekiyor. Leke tedavisinin yüzeysel tedavilerden uzak olduğunu bilmek ve cilt yapısına odaklanmak gerekir. ‘’Bir tedaviye başlamadan önce cildi iyice tanımak ve iyi hale getirmek gerekiyor. Bunu kek yapmak gibi düşünebiliriz. Kek karışımını iyi hazırladıktan sonra fırına verirseniz, sonuçları o kadar iyi olur’’
Şiddetli cilt lekelerinde 2 hafta süre ile yapılan enjeksiyon tedavileri ile başarılı sonuçlar alınmakta. Sorunlu bölgeye uygulanan kokteyl karışımlar, bölgedeki cildi canlandırarak yapısında güçlü değişimlere yol açmaktadır. Beslenen cilt, kendini tedavi etmeye ve iyileştirmeye motive hale gelir. Takibi tedaviler de süreci hızlandırarak lekelerden kurtulmaya yardımcı olur.
Cilt rengini açıcı mezoterapiler bölgeye uygulandıktan sonra koşullara uygun peeling kullanımı da tedavi protokolüne eklenir. Peelingler sorunlu bölgelerdeki ölü hücrelerden kurtulmaya yardımcı olurken, tedavinin renk açıcı etkisini de arttırır.
Cildimizde oluşan her hastalık ve hasarın bir hafızası vardır. Dolayısıyla içten dışa onarım yapılmaz, kodları değiştirmeye çalışılmazsa cilt problemleri kendini tekrarlayacaktır. Tedavi protokolündeki amaç 7 cilt katmanını da yenileyerek, her katmanın leke hafızasını unutmasını sağlamak.
Unutulmaması gerekiyor ki bazı lekeler 2 ayda, bazı lekeler 5 ayda bazı lekeler de 1,5 yılda çözülüyor. Lekenin kalıcılığı ne kadar yüksekse, tekrarlama aralığı ne kadar kısaysa tedaviler buna göre çeşitlilik gösteriyor. Sorunun boyutuna göre kişiye özel vitamin kombinasyonları, mezoterapiler ve yağ kök hücresi tedavisi bir arada ya da ayrı ayrı tedavi protokolüne eklenebiliyor.
Leke, akne ya da diğer tedavilerde kişiye özel bazı supplementlere başvuruyorum. Kişinin kendine özgü mineral ve vitamin eksiklikleri, yaşam alışkanlıkları ya da yanlış beslenme programları bu tür tedaviler ile paralel olarak düzenlenmeli. Böylece içten dışa kalıcı güzellik sağlamış oluyoruz. Kişiye özgü doğru karışım ve tedavi şekilleri izlendiğinde %100 başarı görülmektedir.
Leke tedavisi yaz ayında yapılmaz mı?
Hiperpigmentasyon, cilt lekeleri özellikle akneye meyilli ciltler için inatçı bir cilt sorunu. Yaz mevsimi ise bu sorunu yaşayanlar için resmen bir kabus. Güneş ve hiperpigmentasyon ayrılmaz bir dost gibiler. Leke sorunu, sıcak havanın tadını çıkarmak isteyenler için ciddi bir problem dahası kapatmak için makyajdan yardım almak da yine yaz sıcağında çok da konforlu değil.
Hemen size müjdeli bir haberi vereyim, sanılanın aksine yaz aylarında da elbette leke tedavisi yapılabilir. Yazın ve cildinizin tadını çıkarabilirsiniz. Şimdi önce şu hiperpigmentasyon yani cilt lekesi nedir ona bakalım. Hiperpigmentasyon, ciltte normalden daha koyu olan lekeleri karakterize etmek için kullanılan genel bir terimdir. Kahverengi, siyah veya gri dahil olmak üzere farklı renkler olabilir ve tipik olarak ciltte artan melanin üretiminden kaynaklanır. Hiperpigmentasyonla mücadele etmek için insanlar yıllar boyunca uğraşıyorlar. Evet çok doğru hiperpigmentasyonun iyileşmesi zaman alır. Aslında, solması 1 yıl bile sürebilir ve daha koyu ten rengine sahip kişilerde bu daha da uzun sürebilir.
Hiperpigmentasyona, cilt lekesine ne sebep olur?
Yüzümüzdeki cilt, hassas bir organdır. Hormonlar, yaşlanma, beslenme, dış etkenler cildimizi etkileyen faktörlerdir. Kısaca cilt lekesi sadece güneşe maruz kalmakla ilgili değildir. Örneğin;
Cilt durumu
Bazı durumlarda, hiperpigmentasyon yüz, boyun, göğüs ve bazen başka yerlerde gri veya kahverengi lekelere neden olan melazma gibi bir cilt durumunun belirtisi olabilir. Hiperpigmentasyon akne, egzama ve sedef hastalığının bir sonucu olabilir . Bu cilt koşulları genellikle yara izine neden olur ve bu da ciltte geride kalan koyu lekelere neden olur.
Hormonlar
Ani melanin sentezini artıran hormon da hiperpigmentasyona neden olabilir. Östrojen ve progesteron, melanin üretimini artırabilir ve elbette genetiğimiz de büyük oranda bir rol oynar. Çünkü melanin üretimimizi ve dağılımımızı düzenleyen perde arkasında çalışan yüzlerce gen var.
Güneşe maruz kalma
Cildin uzun süre güneşe maruz kalması hiperpigmentasyona neden olabilir. Cildinizi renk bozulmasından korumanın en basit yollarından biri, hava nasıl olursa olsun her gün güneş kremi sürmektir.
Şimdi altını kalın bir çizgiyle çizmek istiyorum. Leke tedavisi hakkında en yaygın yanlış düşüncelerden biri, leke tedavisinin yaz aylarında yapılmaması gerektiğiyle ilgili. Ancak bu düşüncenin oluşumundaki temel sebeplerden birisi leke tedavisinin sadece lazer uygulamaları ile düzeltilebileceğine dair yanlış bilgidir. Yaz aylarında leke tedavisi için lazer kullanımı sorun yaratır ama başka uygulamalarla, leke tedavisine devam edilebilir. Kişiye özel çalışmayı seven bir doktorum ben. Leke çok bireysel bir konu. Lekenin derinliği, lekenin neden kaynaklandığı gibi konular, aslında tedavinin yönünü belirler. Yaz aylarında dediğim gibi kişiye özel kokteyl, peeling ya da kremlerle bu süreci yönetebiliriz. Korumaya geçebiliriz. Artmaması için uygulamalar yapabilir, lazer uygulamaları yapmaktan kaçınmak yeterlidir.