Dudak Dolgusu
İlk olarak hastanın dudağına anestezik krem sürülür ve 15-20 dakika bekletilir.Hastanın ağrı eşiği düşükse ya da bir travması varsa; ağız içinden, dört noktadan anestezi iğnesi yapacak şekilde de bu işlemi yapabiliriz. Ancak, buna çok fazla ihtiyacımız olmaz.
Daha sonra, hasta dudaklarını hafifçe aralar ve bu pozisyonda kalacak şekilde işleme başlanır. Dolgunun en güzel yanlarından biri; enjekte edildiği yerde şeklin nasıl değiştiğini ve volümün nasıl olduğunu görebilmenizdir. Ancak, bazı küçük manevralar vardır.
Yapmak istediğim dudak şekline göre, bazen kenarlardan bazen de ortadan girmeye başlarız. Çünkü, siz de biliyorsunuz ki, bir sürü dudak tipi var. Fransız dudağı var, Hollywood dudağı var, Brezilya dudağı var. “Eros çizgimizi belirginleştirecek miyiz?”, “Konturünü daha mı çıkık yapacağız?”, “Çizgilerimiz daha mı ayrık dursun?”. Aslında, dudak dolgusu diye basite indirgediğimiz, ancak dudağı tasarlarken dikkat ettiğimiz bir sürü detay var.
Diğer işlemlerde olduğu gibi; en doğru teknikle, en doğru ürünle, en doğru noktaya enjekte ederseniz, istenmeyen durumlara dikkat etmiş olursunuz ve olabilecek en mükemmel dudağı tasarlamış olursunuz.
Dolguyu enjekte ettikten sonra, doğru yere yerleşip yerleşmediğini kontrol ediyorum. Enjekte ettiğimiz malzemeler, bazı dudaklarda hemen yayılmayabiliyor. Küme şeklinde, daha sert kalabiliyor. Bunun püf noktası, hastaya dokunmak. Dokununca elimize bir sertlik geliyor mu? Bunu anlamanın en kolay yolu, dokunmaktan geçiyor.
Enjeksiyonu gerçekleştirdikten sonra, bir de hastaya önden bakmak gerekiyor. Hastayı konuşturmak, öpücük attırmak, güldürmek de önemli. Böylelikle, dolgunun yerleşiminin ne kadar doğru olup olmadığını test etmiş oluyorum.
İşlem sonrasında, bazen hastayı kaldırdığımızda şöyle tepkiler gelir; “Hocam, şuram boş mu kaldı?”, “Hocam, buram daha mı boş kaldı?”. Bu konularda, bize güvenin. Bu enjeksiyonlarda, bazen bir bölgeniz daha fazla şişer, bir bölgeniz daha az şişer ya da hiç şişmez gibi, vücut bazı farklılıklar yaratır. Ya da, ilk yapılan yer daha fazla şişebilir. Bu nedenle, ben her zaman şunu söylüyorum, “10 gün sonra, dudağınız oturduğunda tekrar kontrole gelin”.
Ertesi Sabah En Şiş Halini Görürsünüz
Bazı hastalarda, işlem sırasında bile, koyduğumuz dolgu miktarının sanki iki katıymış gibi bir görünüm olabilir. Hatta, hastalarımızı uyarırız, “Ertesi sabah uyandığında en şiş haliyle karşılaşacaksın, lütfen, beni kötü anma”. Çünkü, dolgunun özelliği, zaten su tutmaktır. Siz de biliyorsunuz ki; vücudunuzun bir yerine bir enjeksiyon yapıldığında, orada bir ödem olma riski vardır. Dolgu malzemesini değil, iğneyi boş haliyle bile batırsak şişme ihtimali var. Kaldı ki, dolgunun da su tutma özelliği var.
Tuzlu yediğimizde, alkol aldığımızda ya da az su tükettiğimizde, az idrara çıktığımızda, zaten sabah ödemle uyanırız. Bu gibi etkilerden, ertesi gün dolgunun da su tutma etkisiyle, sabah dudağınız daha şiş uyanırsınız.
- Gece ve sabah buz uygulayarak,
- 3 gün öpüşmeyerek
- Alkol ve tuzlu gıdalar tüketmeyerek
- Dudağınıza sıcak temasını keserek
- Çayı, kahveyi sıcak tüketerek
Ödemi engelleyebilir ve var olan ödemin de erken geçmesini sağlayabilirsiniz. Bir de; gece yatmadan önce ve sabah uyandığınızda mutlaka buz uygulaması yapmanız gerekir. Sabah, buz tuttuktan sonra ödemin inmeye başladığını göreceksiniz. Ancak, yine de sıcak tüketimine, özellikle 1-2 gün dikkat etmeniz ve yine de 3 gün öpüşmemeniz gerekir. 10 gün boyunca hamam ve saunadan da uzak durmanız önerilir. Güneş ya da sıcakla bir ilgisi yoktur, tamamen o bölgeye iyi bakılması ile ilgili.
Sabah uyandınız, şişliğiniz vardı, buz uyguladınız… O şişlik inmeye başlar ve öğleden sonra da inmeye devam eder. Ertesi gün, sabah yine bir şişliğiniz olabilir, bunlar normal süreçlerdir. Ancak;
- Sabah şişlik olup, öğleden sonra artmaya başlarsa,
- Kızarıklık, sıcaklık gibi şeyler olmaya başlarsa
- Ödem olmadan yalnızca sıcaklık ve kızarıklık olursa
Bunların hepsi, sizin dolguya karşı herhangi bir reaksiyon geliştirmiş olma ihtimallerinizi doğurur. Ki, bu ihtimal çok düşüktür. Bir ilaçta olabilecek reaksiyondan 70 kat daha düşüktür. Ancak, böyle bir durumda bilgilendirirseniz, biz de size basit tedbirlerle bunları nasıl önleyebileceğinizi tekrar söyleyebiliriz. Bazı hastaları görmek için tekrar kliniğe davet ederiz. Ancak inanın, bu kadar zamanda binlerce hastaya işlem yaptım, vücudu dolguyu reddedecek kadar dirençli hasta sayım toplam 2’yi geçmemiştir. Yani, gerçekten düşük oranda!
Sus! işareti yapıldığında aynı simetrik paralel yapıya geldiğini sağlamak, bakıldığında dudakların yapay durmaması, doğal olması, dolgu yapılmış gibi durmaması için en önemli detaylardan biridir.
Dolgu yapıldıktan sonra, sıra geldi masaja! Masaj yaptıktan sonra, hastaya tekrar bakılır. Ardından, hasta aynada kendini görebilir. Burada, bunun şiş hali olduğunu hatırlatırız. 10 gün sonra, daha doğal bir görüntü olacaktır.